Kalmeringsmiddelen zijn heel populair in België. Bijna 20% slikt deze geneesmiddelen regelmatig om beter te slapen of om angstgevoelens te onderdrukken… Maar ze zijn allesbehalve onschuldig.
Wat is het probleem?
Deze geneesmiddelen zijn dus populair maar ons lichaam raakt er ook snel aan gewend. Bij langdurig gebruik worden we bovendien minder gevoelig voor de effecten en hebben we dus steeds hogere dosissen nodig. Dit kan al snel leiden tot een verslaving.
Geen snoepjes
Kalmeringsmiddelen kunnen niet enkel leiden tot een verslaving maar ze zijn ook niet geheel onschadelijk. Ze zouden slecht zijn voor ons geheugen en ons apathisch maken. Bij ouderen kunnen ze ook leiden tot een hoger risico op valpartijen.
Soms is het gebruik zo vanzelfsprekend geworden dat we er ons niet meer van bewust zijn en het vergeten te melden bij een ziekenhuisopname of tijdens een reis bijvoorbeeld. Er kunnen dan ontwenningsverschijnselen optreden.
Kalmeringsmiddelen worden ook voorgeschreven bij alcoholontwenning. Het risico bestaat echter dat de ene verslaving (alcohol) vervangen wordt door een andere (kalmeermiddelen). Als men hervalt in de alcoholverslaving kan dit een gevaarlijke cocktail vormen.
Verstandig gebruiken
Alhoewel kalmeermiddelen effectief kunnen zijn om bepaalde problemen te bestrijden, moeten we voorzichtig blijven bij het gebruik.
- Gebruik enkel kalmeermiddelen als u er een heel goede reden voor heeft.
- Bouw het gebruik zo snel mogelijk, maar geleidelijk, af. Neem ze zeker niet langer dan 2 weken aan één stuk om verslaving te vermijden.
- Grijp niet bij elk probleem naar kalmeermiddelen. De tijdelijke uitweg wordt een verslaving en staat ons natuurlijk aanpassingsvermogen in de weg.
- Hou kalmeermiddelen niet standaard in de medicijnkast zodat ze (te) snel/eenvoudig beschikbaar zijn, ook voor andere gezinsleden.
Gebruik van kalmeermiddelen moet steeds onder begeleiding van een arts gebeuren.