Diabetes

Diabetes

Diabetes, ook wel "suikerziekte" genoemd, is een chronische ziekte.

De ziekte ontstaat omdat het lichaam onvoldoende insuline produceert of ongevoelig is voor insuline. Hierdoor wordt onvoldoende suiker (de energiebron van het lichaam) uit de voeding opgenomen. Er ontstaat bijgevolg een verhoging van het bloedsuikergehalte (hyperglycemie) wat zorgt voor aantasting van de bloedvaten, toename van (slechte) cholesterol en hoge bloeddruk.

Diabetes is in onze samenleving één van de meest voorkomende chronische ziekten en kan zorgen voor een verhoogd overlijdensrisico door hart- en vaatziekten. Er is ook een verhoogd risico op aantasting van de ogen, nieren en zenuwstelsel.

De ziekte is echter perfect beheersbaar en men kan door een goede controle deze risico's verminderen.

Verschillende types

Grosso modo kan men 2 types onderscheiden:

Type 1 komt meestal vanaf jonge leeftijd voor en wordt veroorzaakt door de alvleesklier die onvoldoende insuline produceert. Deze vorm kan echter ook pas op latere leeftijd optreden.

Bij type 2 is er voldoende insuline aanwezig, maar reageert het lichaam er onvoldoende op. Deze vorm van diabetes kan bij alle leeftijden optreden, maar vooral bij mensen met overgewicht en ouderen. Vroeger noemde men type 2 ook wel eens ouderdomsdiabetes, maar door het toenemend aantal jongeren met overgewicht is deze benaming niet meer van toepassing.

Zwangerschapsdiabetes is een bijzondere vorm van diabetes bij zwangere vrouwen en wordt veroorzaakt door hormonen die door de moederkoek worden aangemaakt. Deze vorm van diabetes verdwijnt meestal enkele dagen na de bevalling.

Behandeling

Type 1 kan momenteel alleen behandeld worden met insuline.

Type 2 is te behandelen met een dieet en met een aantal orale geneesmiddelen, eventueel aangevuld met insuline.

Medicatie alleen volstaat echter niet. Het komt er op aan de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden door een combinatie van medicatie, dieet en beweging. Het juiste evenwicht houden tussen een te laag bloedsuikergehalte (hypoglycemie) en een te hoog bloedsuikergehalte (hyperglycemie) is belangrijk, maar soms moeilijk.

Voor mensen met diabetes is het nog van groter belang dan voor anderen dat zij niet roken, een normaal lichaamsgewicht nastreven, aan lichaamsbeweging doen en hun bloeddruk en cholesterolgehalte nauwlettend opvolgen en laten behandelen.

Opsporen en opvolgen

Om diabetes op te sporen wordt de glycemie, dit is de hoeveelheid suiker in het bloed, gemeten.

Voor de opvolging zijn er 3 programma's.

Het opstarttraject is bedoeld voor de personen die aan een lichte/beginnende vorm van diabetes lijden.

Het zorgtraject en de diabetesovereenkomst zijn bedoeld voor ernstigere vormen.

Deze programma's zijn bedoeld om patiënten te leren omgaan met diabetes en de toegang tot de zorg en het nodige materiaal te vereenvoudigen.

De HZIV neemt een groot deel van de kosten ten laste voor de opsporing en de opvolging van diabetes.

Neem contact op met uw arts.

Meer info