Wat zijn mobiliteitshulpmiddelen?
Een mobiliteitshulpmiddel is een middel dat een persoon die moeilijkheden ondervindt om zich te verplaatsen, de mogelijkheid biedt zich op autonome wijze te verplaatsen.
Het kan daarbij gaan om:
- manuele of elektronische rolwagens;
- scooters;
- loopkaders;
- wandelstok op wielen;
- orthopedische driewielers;
- stasystemen;
- ...
Ter herinnering: de HZIV komt reeds tussen, onder bepaalde voorwaarden voor de gedeeltelijke of volledige vergoeding van mobiliteitshulpmiddelen (AMOB) voor haar verzekerden.
Hoe vraagt u een tegemoetkoming aan?
Bezorg het medisch voorschrift van de arts aan de orthopedisch technoloog in de mobiliteitshulpmiddelen (bandagist). Deze zal u het meest geschikte mobiliteitshulpmiddel voorstellen, rekening houdend met de bestaande technische mogelijkheden.
De orthopedisch technoloog in de mobiliteitshulpmiddelen zal het dossier bij de HZIV indienen die zal beslissen of een tegemoetkoming toegekend kan worden.
Vanaf 1 januari 2024, op voorwaarde dat uw handicap (beperking van de mogelijkheden tot sociale en professionele integratie als gevolg van een gebrek of een vermindering van ten minste 30% van de fysieke capaciteit) is opgetreden voor de leeftijd van 65 jaar, kan de HZIV volgende tegemoetkomingen dekken:
- het onderhoud en herstellingen van uw mobiliteitshulpmiddel;
- de aandrijfsystemen;
- de tweede rolwagen;
- de tweede anti-decubituskussen;
- de hulpmiddelen die niet in de nomenclatuur opgenomen zijn;
- besturingssystemen met geïntegreerde omgevingsbediening op een elektronische rolstoel.
Deze tegemoetkomingen werden vroeger toegekend door de dienst PHARE.
Meer info?
- Bijkomende info over de tegemoetkomingsaanvraag
- Voor een aanvraag over een dossier dat beheerd wordt door PHARE van vóór 1/1/2024:
https://phare.irisnet.be/aides-individuelles-2024 - Voor elke specifieke aanvraag met betrekking tot de indiening van een nieuw dossier, kunt u contact opnemen met uw orthopedisch technoloog in de mobiliteitshulpmiddelen of met uw HZIV-kantoor.