Eén op 3 mensen met diabetes weet niet dat zij diabeet zijn. Een vroege diagnose voorkomt ernstige gevolgen voor de patiënt en kosten voor de sociale zekerheid.
Het aantal personen met diabetes type 2 neemt toe. Eén op 3 mensen met diabetes weet zelfs niet dat zij diabeet zijn. Een vroege diagnose voorkomt ernstige gevolgen voor de patiënt en kosten voor de sociale zekerheid. Daarom is een vroege behandeling belangrijk.
Nieuw sinds 2024
Vanaf 2024 is er het opstarttraject diabetes dat specifiek gericht is op de groep met beginnende diabetes. Zij hebben nog geen insuline-inspuitingen nodig en kunnen behandeld worden met medicatie.
Een opstarttraject is mogelijk voor personen:
- Met diabetes type 2
- Met een GMD
- Zonder zorgtraject of diabetesovereenkomst
Hoe werkt het?
Het opstartproject helpt om jouw zorg en levensstijl te organiseren. Je krijgt extra terugbetaling en hoeft daarom geen eigen aandeel te betalen bij de diëtist of podoloog. Er zijn enkele gratis opleidingssessies over diabetes mogelijk.
Het opstarttraject voorziet ook een gratis jaarlijkse controle bij de tandarts.
Opgelet: enkel het mondonderzoek wordt hierbij volledig terugbetaald, bij andere behandelingen, zoals bvb tandsteenverwijdering, kan er wel remgeld aangerekend worden. Ook supplementen van tandartsen die de conventietarieven niet respecteren worden aangerekend.
Hoe aanvragen?
Na de diagnose diabetes type 2 kan jouw huisarts een opstarttraject beginnen.
Hij kan samen met jou de verdere behandeling bespreken en andere zorgverstrekkers (diëtist, podoloog) betrekken. Hij kan ook zorg bij andere verstrekkers voorschrijven.
De HZIV zal jouw getuigschriften terugbetalen.