Door de pandemie praat men veel over vaccins. Men zou bijna vergeten dat niet alles over Covid-19 gaat! Er zijn ook andere ziektes die op afstand kunnen worden gehouden door vaccins zoals bijvoorbeeld mazelen, bof of rode hond. Sommige vaccins zijn trouwens verplicht. Een kleine herinnering om de goede kanten van een klein spuitje te (her)ontdekken.
Wat is een vaccin?
Een vaccin is een preventief medicijn om een ziekte te vermijden.
Een vaccin bevat een kleine hoeveelheid dode of verzwakte microben. Deze microben verplichten ons verdedigingssysteem (immuunsysteem) te reageren zonder de ziekte op te wekken.
Zich laten vaccineren is een niet-offensieve microbe in ons organisme laten opnemen. De microbe zal ons niet echt ziek maken maar ons immuunsysteem zal er als verdediging op reageren door het aanmaken van specifieke antilichamen.
Als u daarna besmet wordt met de echte microbe zal ons immuunsysteem deze herkennen en kunnen neutraliseren vóór de ziekte zich kan ontwikkelen.
Soms is er een levenslange bescherming, bij andere vaccins verdwijnt een deel van de antilichamen na verloop van tijd. Men moet zich dan opnieuw laten vaccineren (rappel-vaccin) om voldoende antilichamen te behouden.
Groepsimmuniteit?
Zich laten vaccineren is zichzelf beschermen tegen een reeks ziektes met eventueel zware complicaties. Dankzij vaccinatie vermijdt men uitbraak van ziektes en vermindert men het risico op besmetting van andere personen.
Bepaalde personen mogen geen vaccins ontvangen, bijvoorbeeld omdat ze een zwakke gezondheid hebben zoals ouderen en personen met een chronische aandoening. Dat geldt ook voor mensen die allergisch zijn aan ingrediënten van het vaccin of waarvan het immuniteitssysteem is verzwakt…
Veiligheid van vaccins
Vaccins kunnen bijwerkingen veroorzaken maar ernstige bijwerkingen zijn gelukkig eerder uitzonderlijk.
Lichte bijwerkingen zijn:
- Matige koorts (minder dan 38.5° C);
- Lichte pijn, roodheid of zwelling op de injectieplaats. Bij sommige vaccins kan dit uitgebreider zijn. Dit verdwijnt meestal spontaan na enkele dagen;
- Verharding op de injectieplaats – soms een knobbeltje;
Bij een vaccinatie tegen mazelen, bof of rode hond:
- Koorts tussen de 5e en de 12e dag na de vaccinatie;
- Een lichte rode huiduitslag en/of tijdelijke gewrichtspijn.
Voor deze bijwerkingen is er geen behandeling nodig, de klachten verbeteren spontaan. Een knobbeltje kan wel enkele weken voelbaar blijven.
Is de reactie heviger of bent u ongerust, neem dan de bijsluiter door of neem contact op met uw huisarts.
Meer info?
Spreek met uw huisarts of consulteer de website:
laatjevaccineren.be/andere-vaccinaties