Als de temperatuur tijdens een periode van minstens 3 opeenvolgende dagen overdag hoger is dan 30°C (en ’s nachts hoger dan 18°C), spreken we over een hittegolf.
Uw gezondheid kan sterk lijden onder deze hitte. Vooral kinderen, ouderen en zieken lopen een verhoogde kans op aandoeningen die het gevolg zijn van blootstelling aan felle zon. Hieronder vindt u de belangrijkste gezondheidsrisico’s van extreme hitte of een hittegolf. We geven u ook enkele tips om deze problemen te voorkomen.
Hoe voorkomt u problemen?
- Drink koele (geen ijskoude) dranken die geen alcohol of cafeïne bevatten. Blijf drinken, ook als u geen dorst hebt. Als uw arts u heeft aangeraden om minder te drinken of als u vochtafdrijvende geneesmiddelen inneemt, neem dan dezelfde dag nog contact op met hem. Zorg ervoor dat ouderen, kinderen en zieken regelmatig drinken.
- Eet normaal en op regelmatige tijdstippen, liefst frisse gerechten, groenten en fruit.
- Rust en vermijd overdag zware inspanningen (bijvoorbeeld sport).
- Zoek, indien mogelijk, thuis de meest koele ruimtes op. Scherm zoveel mogelijk de vensters af, hou ze gesloten overdag en open ze ’s nachts. Doe overdag gordijnen en rolluiken dicht.
- Gaat u toch naar buiten? Zoek dan de schaduw op en draag een hoofddeksel en lichte katoenen kledij.
- Laat kinderen niet alleen op een warme plek (bijvoorbeeld een auto).
Hoe reageert u bij problemen?
· Hittekrampen
Hittekrampen zijn pijnlijke spierkrampen (meestal in de buik, armen of benen). Ze kunnen plotseling optreden als u overvloedig zweet en zware fysieke inspanningen levert.
Druk hard en masseer met zachte hand uw verkrampte spieren. Drink water (eventueel met tussenpozen).
· Uitputting door hitte
Na verscheidene dagen hitte kan men plotseling uitgeput raken. Door de hevige transpiratie vermindert de vervanging van de niet-vaste stoffen en zouten in het lichaam. Uitputting wordt gekenmerkt door zweten, vermoeidheid, duizeligheid (zwakke pols), koud aanvoelende huid, slapeloosheid of ongewone nachtelijke onrust.
Leg het slachtoffer zo vlug mogelijk neer in een koele plaats (liefst met airco of ventilatie). Ontkleed het slachtoffer, leg vochtige handdoeken op zijn lichaam en geef het af en toe een beetje water. Verwittig een arts.
· Zonnesteek
Een zonnesteek heeft te maken met het directe effect van de zon op het hoofd. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor, maar iedereen kan er mee te maken krijgen. Een zonnesteek heeft als kenmerken roodheid en pijn van de huid (eventueel zelfs blaren), koorts, hevige hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid (en soms braken), vermoeidheid en eventueel bewustzijnsverlies.
Als u een zonnesteek hebt, neemt u het best een douche met zeep om eventuele zonnecrème weg te spoelen. Drink genoeg water. Dek blaren af met steriele verbanden. Raadpleeg een arts.
· Hitteslag
De kenmerken van een hitteslag zijn ongewone onrust en agressie, een warme, rode en droge huid, hoofdpijn, braakneigingen en soms braken en stuipen.
Wie een hitteslag heeft, is in levensgevaar! Bel dus onmiddellijk een ambulance (100 of 112). Breng het slachtoffer naar een koele kamer, besproei het met koud water en ontkleed het. Zet indien mogelijk een ventilator of de airco aan.