Lactose en gluten, te vermijden?

We stellen ons steeds meer vragen over onze voeding: welke voedingsbestanddelen hebben we nodig en welke niet… Men is wat men eet, zegt het spreekwoord en het is goed om kritisch te zijn over de inhoud van ons bord.  Zowel in de media als bij diëtisten zijn lactose en gluten tegenwoordig populaire onderwerpen.  Sommigen willen ze compleet bannen, andere zijn dan weer gematigder… We proberen te verduidelijken waar het om gaat.

Wat is lactose?

Lactose is een suiker (koolhydraat) dat uitsluitend in melkproducten zit. Vanaf de geboorte creëert ons lichaam een enzym, lactase, om melk te kunnen verteren. Door de jaren heen vermindert dit enzym en kan het zelfs digestieve problemen of allergieën veroorzaken bij het verteren van melkproducten.

Een overgevoeligheid voor lactose kan zorgen voor:

  • buikpijn;
  • een opgeblazen gevoel;
  • diarree of constipatie;
  • … 

Het is aangewezen een arts te raadplegen om te bepalen of die symptomen al dan niet gelinkt zijn aan het gebruik van melkproducten.

Indien u zou beslissen het gebruik van melk te verminderen of zelfs te schrappen uit uw voeding vergeet dan niet dat u ook calcium (versterkt de beenderen) zal missen. Dit kunt u compenseren door andere producten te eten: eieren, groene groenten, gedroogd fruit of sardines in olie.

Het is ook mogelijk koemelk te vervangen door alternatieven zonder lactose zoals sojamelk, kokosmelk, rijstmelk, haver- en amandelmelk.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn proteïnes die aanwezig zijn in granen en afgeleide producten (meel, producten op basis van meel,…).

De overgevoeligheid of onverdraagzaamheid van gluten draagt een moeilijke naam: coeliakie.

Deze allergie wordt gekenmerkt:

  • Bij kinderen: een gezwollen buik, weinig eetlust, braakneigingen, aften in de mond, weinig ontwikkeld tandemail, groeiproblemen en magere armen en benen.
  • Bij volwassenen: diarree, gewichtsverlies, ijzertekort, vermoeidheid, humeurigheid, gewrichtspijnen, menstruatieproblemen, problemen van mondhygiëne en een algemeen ‘slecht gevoel’.

Als u een glutenallergie vermoedt, zal de arts eerst uw bloed en urine analyseren. Dit levert een eerste diagnose op. Een darmonderzoek brengt daarna uitsluitsel of u  een glutenallergie heeft.

Als u uw eetgewoonten moet wijzigen en gluten vermijden, zal rijst of quinoa de plaats innemen van pasta. Meel op basis van mais of kastanjes vervangt dan weer meel op basis van graan.

Terugbetaling?

Als u allergisch bent voor gluten kan de HZIV tussenkomen in de prijs van glutenvrije voedingswaren.

Uw gastro-enteroloog moet een formulier invullen en doorsturen aan de adviserend-arts van uw HZIV-kantoor. Als de adviserend arts akkoord gaat, krijgt u een maandelijkse tussenkomst van 38 EUR. Het formulier moet om de 2 jaar vernieuwd worden.

Voor lactose-intolerantie is er geen terugbetaling.

Conclusie

Aarzel niet om uw arts te raadplegen als u denkt overgevoelig/allergisch te zijn aan lactose of gluten.

Vóór u voedingsbestanddelen uit uw menu schrapt en ongeacht of u overgevoelig/allergisch bent, vergeet deze principes niet:

  • varieer uw voeding;
  • overdaad schaadt.