Wat is er gezelliger dan op een warme zomerdag samen met familie of vrienden te genieten van een barbecue? Toch kan zo’n eetfestijn een aantal gevaren met zich meebrengen. Daarom geven we enkele tips zodat u er veilig van kunt genieten.
Voorbereiding is belangrijk
Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, kunt u ook heel wat problemen vermijden door rekening te houden met een aantal zaken vóór u eraan begint.
- Plaats de barbecue op een stabiele en vlakke ondergrond. Zo kan het barbecuestel niet omver waaien of omver worden gelopen door spelende kinderen of huisdieren.
- Zorg dat u het nodige barbecuemateriaal bij de hand heeft en u de barbecue niet moet verlaten.
- Vermijd vloeibare aanmaakproducten, ze kunnen een gevaarlijke steekvlam veroorzaken. Gebruik eerder droog hout of vaste aanmaakblokjes.
En dan slaan we aan het bakken...
Ook als u het barbecuestel aangestoken heeft moet u blijven opletten.
- Hou altijd een emmer water, natte doeken, zand of een brandblusser in de buurt. Barbecues op houtskool kunnen met water of zand geblust worden, elektrische toestellen dient u echter te blussen met een poederblusser, zeker niet met water!
- Let op met licht ontvlambare kleding (nylon) in de buurt van een barbecue maar draag een speciale barbecueschort en handschoenen. Zwemkledij of een ontbloot bovenlijf zijn zeker af te raden.
- Gebruik veilig barbecuemateriaal zoals spiesen met een houten handvat. Metalen handvatten kunnen zeer warm worden en brandwonden veroorzaken.
- Prikken in het vlees kan vetspatten veroorzaken die weer voor extra vlammen zorgen.
- Zorg ervoor dat er geen alcoholische dranken in de buurt van de barbecue staan. Door de hitte kunnen de alcoholdampen ontvlammen en zo ernstige brandwonden veroorzaken. Wie bakt, is BOB en drinkt dus niet tijdens het bakken!
- Laat de barbecue nooit alleen. Vraag desnoods aan iemand om even op de barbecue te letten.
- Verplaats nooit een aangestoken barbecue.
- Laat uw gasten zo weinig mogelijk in de buurt van de barbecue komen.
Veilig voedsel = lekker voedsel
Niet alleen de veiligheid rondom de barbecue is belangrijk, maar ook de voedselveiligheid.
Maak de barbecue proper vóór u begint te bakken.
Het is belangrijk om rauw en gaar voedsel goed gescheiden te houden. Zorg dus voor voldoende schalen, borden en bestek.
Haal vlees en dergelijke bovendien pas uit de koelkast als de barbecue op de juiste temperatuur is. Het is ook van belang dat vlees goed gegaard wordt op de barbecue, zonder het te laten aanbranden, wat ook een gezondheidsrisico is.
Nadat het buikje rond is gegeten...
- Zorg er steeds voor dat de barbecue volledig is uitgedoofd. Houtskool gloeit lang na en dus doof je de barbecue beter met zand.
- Gebruikt u een gasbarbecue, zorg er dan voor dat de gaskraan is dichtgedraaid. Vergeet bij een elektrische barbecue niet om de stekker uit het stopcontact te halen!
Vuur vraagt altijd om voorzichtigheid, hou daarom uw hoofd erbij zodat het een gezellig feest blijft.
Alvast smakelijk!