Medische beeldvorming

Beeldvorming

Technieken om het lichaam in beeld te brengen zijn onmisbaar om diagnoses te stellen, ziektes op te sporen of behandelingen te ondersteunen. Een overmatig gebruik van deze technieken houdt echter enkele risico's in.  Wij geven een aantal tips om deze risico's te beperken.

Welke technieken?

Er bestaan verschillende technieken om het lichaam in beeld te brengen en zij kunnen grotendeels onderverdeeld worden in:

  • Radiologie (CT, RX, MRI,Echografie,...)
  • Nucleaire geneeskunde (PET-scan, SPECT)

Bij Radiologie maakt men gebruik van röntgenstralen, geluidsgolven of magnetische velden om de beelden te maken.  Bij nucleaire geneeskunde worden radioactieve producten gebruikt die in het lichaam gebracht worden om beelden te vormen.

Beeldvormingstechnieken die ioniserende straling gebruiken (nucleaire geneeskunde) zijn niet zonder risico.  Deze straling dringt door levend weefsel en kan cellen beschadigen of kanker veroorzaken. 

Wat zijn de risico’s?

Hoewel de risico's laag zijn, stijgt de kans naarmate de ontvangen dosis toeneemt.  Het risico neemt ook toe naarmate u vaker bestraald wordt.

Enkel als de voordelen van medische beeldvorming groter zijn dan de mogelijke nadelen is onderzoek met ioniserende straling verantwoord.

Risicogroepen

Leeftijd is een risicofactor, want kinderen zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen.

Ook zwangere vrouwen moeten extra voorzichtig zijn voor hun ongeboren kind.  Zij moeten de behandelende arts melden dat zij zwanger zijn vóór zij een onderzoek met gebruik van medische beeldvorming ondergaan.

Wat kunt u doen?

De keuze van de juiste techniek is belangrijk maar afhankelijk van patiënt en situatie.

Als patiënt kunt u uw arts vragen waarom een bepaald onderzoek nodig is, wat de voor- en nadelen ervan zijn en of er een evenwaardige/veiligere techniek bestaat zonder straling.

De overheid heeft bovendien richtlijnen opgesteld voor de artsen om het veilig gebruik van medische beeldvorming te verbeteren.  U kunt uw arts vragen of het onderzoek aan deze richtlijnen voldoet.

Vertel uw arts ook steeds vooraf of u reeds onderzoeken met medische beeldvorming hebt ondergaan.  Nieuw onderzoek is dan soms niet meer nodig.

Dring ook niet aan op een onderzoek als uw arts dit onnodig vindt.

Conclusie

Ondanks de vele voordelen die de beeldvormingstechnieken bieden is het goed om voorzichtig te zijn bij het veelvuldig gebruik ervan.

Artsen worden door de overheid gesensibiliseerd om geen onnodige onderzoeken uit te voeren. U kunt zelf uw arts helpen door hem de nodige info te geven of hem de juiste vragen te stellen.

Ook de ziekteverzekering kan veel besparen wanneer het aantal dure onderzoeken beperkt wordt tot wat nodig is.  Uiteindelijk wint iedere patiënt hierbij want dit geld kan dan voor andere en noodzakelijkere toepassingen gebruikt worden.